Tamara blogja

tamara.mentesnasi.hu

Napi 1 kanál s a szépség, egészség Rád talál – Minden amit a hidegen sajtolt olajokról tudni érdemes

panaseedaA tudatosan táplálkozóktól általában nem áll messze a spiritualitás, s mint ilyen, hitvallástól függetlenül abban talán megegyezhetünk, hogyha a Jóisten megteremtette a betegséget, akkor annak természetben előforduló ellenszeréről is gondoskodott.

Az utóbbi években szerencsére újra divatba jöttek a hagyományos módszerek, így sokan például medveszőlő teával vagy vörösáfonyalével segítenek a felfázáson, a bélflóra gyilkos antibiotikumok helyett.

Aki beleássa magát az alternatív gyógyászatba, minden egyes növényről találhat annak gyógyító hatását leíró tanulmányokat, majd ezek hangos cáfolatát is. Mi úgy gondoljuk, minél hangosabb a cáfolat, annál hatásosabb a növény, csak hát növénytermesztésből mindig alacsonyabb lesz a profit, mint a gyógyszer-, és vegyipari gyártásból. Azt is gondoljuk, hogy meg lehet kérdőjelezni a természetben előforduló növények hatásosságát, de bizonyos, hogy nem rendelkeznek olyan erős nem kívánt mellékhatásokkal, mint gyógyszeripari társaik.

Sok orvos vonakodik elismerni „Isten patikáját”, hiszen ez egyet jelentene önmaguk fontosságának megkérdőjelezésével. Mindig gondoljunk Semmelweis Ignác történetére, amely körvonalazza az orvosi szakma sznobizmusát. Ha valaki nem ismerné, gyorsan összefoglalom. A 19. század derekáig magas volt az anyák gyermekágyi halálozása, mígnem Semmelweisnek feltűnt a következő jelenség: azon orvosok pácienseinél jelentkezik a gyermekágyi láz, ahol az orvos boncolást követően segédkezett a szülésnél. Amennyiben bába volt csak jelen a szülésnél, az anya életben maradt. Amennyiben boncolást nem végző orvos volt jelen, akkor is életben maradt. Rájött arra is, hogyhasemmel az orvos meleg klórmeszes vízzel kezet mos a boncolást után, az fertőtlenítő hatású. Mikor az általa vezetett szülészet orvosait és ápolóit kötelezi a klórmeszes kézmosásra, a gyermekágyi láz gyakorisága drasztikusan lecsökken. A szakma a látványos eredmények ellenére megvetette, lehurrogta, s dacolt a kezdeményezéssel. Semmelweis 15 évvel a felfedezés után „elmezavar jeleit mutatta”, így egy bécsi elmegyógyintézetbe szállították, ahol egy hónapon belül elhunyt. Nem egészen természetes körülmények között, agyonverték ugyanis. Bár erről nem minden hírforrás számol be.

Bántotta az akkori orvosok önérzetét, hogy higiéniai alapokról oktatják ki őket, nem találták elég szofisztikáltnak és tudományosnak Semmelweis pofonegyszerű megoldását. Ugyanezt az attitűdöt figyelhetjük meg azokon a mai orvosokon, akik legyintenek például a hidegen sajtolt olajak szívvédő hatására, s inkább felírják a vérnyomáscsökkentő pirulát. Mert hát az tudományos alapokon fekszik, az olaj gyógyhatása meg csak néhány „alternatív” képzelgése.

A gyógyfüvek mellett érdemes megismerkedni a hidegen sajtolt olajak gyógyító hatásával is.

Mentes-, és biobolti karrierem során szemtanúja voltam néhány rendkívül meggyőző „olajos” gyógyulásnak, először röviden erről mesélek, aztán bemutatom a zsírok természetét, tisztázzuk az olyan alapfogalmakat, mint pl. hidegen sajtolás, finomítás, omega3, majd végigvesszük a hidegen sajtolt olajak gyógyhatásait. A kis tanulmány végén táblázatba szedtem azt is, hogy adott problémákra mely olajak kínálnak megoldást.

Édesanyámnál pár éve szürkehályogot állapítottak meg, az egyik szemét meg is műtötték. A műtét azonban olyan traumának bizonyult számára, hogy nem mert visszamenni az orvoshoz a másik szemével. Épp arról panaszkodott, hogy mennyire romlik a látása a hályogos szemén, amikor kezdtem megismerkedni a hidegen sajtolt olajakkal. Közeledett a karácsony, s úgy gondoltam, anyukámat meglepem egy üveg kendermagolajjal. Szerencsére nyitott az újdonságokra, így szorgosan fogyasztotta a kendermagolajat, minden reggel egy teáskanállal. Február derekán örömmel újságolta, hogy ha letakarja a jó szemét, akkor is határozottan jobban lát a rosszal, tehát a hályog visszahúzódni látszik. A hatás megmaradt, műtétre még mindig nem volt szükség.

A másik történet egy kedves vásárlómmal történt. Autóbaleset következtében megsérültek a csigolyái, a lába, de nem elég, hogy a balesetben ripityára törtek a porcikái, még csontritkulást is diagnosztizáltak nála. Három éve mindennap fogyaszt mák-, és dióolajat egyenlő arányban, s az orvosok szerint is csodával határos, amilyen gyönyörűen beforrtak a csontjai. Az orvosok tolószékkel fenyegették, ma épp beszaladt hozzám a legújabb aerobic naciját megmutatni. :)

Ezeket a csodás változásokat megfigyelve szeretném népszerűsíteni a hidegen sajtolt olajakat, hiszen kozmetikumokra és gyógyszerekre sosem sajnáljuk a pénzt, mi lenne, ha ezek természetes megfelelőiért adnánk ki ezen összegek töredékét?

No de a zsírok, olajak között is vannak jók és rosszak, vegyük végig az alapfogalmakat:

Vannak telített, telítetlen (egyszeresen s többszörösen) zsírsavak, valamint transzzsírok.

A transzzsírok alapvetően kétféle módon keletkezhetnek, egyrészt mesterségesen, a növényi olajok részleges hidrogénezése vagy az olajok finomítása során, másrészt természetes úton, a kérődző állatok anyagcseréje során. A kutatások a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel.

Vannak olyan zsírfélék, melyek zsírmolekulái egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Ezek a telített zsírok, és általánosan elmondható róluk, hogy jelentősen károsítják a szív-keringési rendszert (elsősorban azért, mert jóval többet fogyasztunk belőlük a kelleténél). Ez felelős a magas koleszterinszintért, a túlsúlyért, érelzáródásért. Leginkább az állati eredetű zsiradékok tartoznak ide, valamint a növényi eredetű pálmazsír, és kókuszzsír. Jellemzőjük, hogy szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotúak. Alapból nem volna velük olyan nagy gond, ha betartanánk az optimális arányt, 1:3 a telített és telítetlen zsírsavak fogyasztásából. Sajnos manapság kb. 20:1 arány jellemző, és ez jelenti a legnagyobb problémát. Ráadásul a telített zsírok kétszer olyan erős koleszterinszint-növelő hatással bírnak a telítetlen zsírok csökkentő hatásával szemben.

A telítetlen zsírsavak kémiai kötései között legalább egy kettős kötést találunk – egyszeresen telítetlen zsírok-, de akadnak olyanok is, melyek kettő, vagy még több kettős kötéssel rendelkeznek –többszörösen telítetlen zsírok. Általában a hidegen sajtolt növényi olajok, és a halolaj bír ilyen kémiai kötéssel. A telítetlen zsírok segítenek leoldani az érfalakról a lerakódást, csökkentik a koleszterin-szintet, vagyis általában ellentétesen működnek a telített zsírok egészségkárosító hatásaival szemben.

Telítetlen zsírsavak közé tartozik például az Omega 3 is. A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás, melyet az 1970-es években ismertek fel a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Az eszkimóknunavut-people nagyon sok, tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, de ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a szív-, és érrendszeri megbetegedés. Az ezekben a zsírokban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, a pulzus számot, a vérnyomást és az érelmeszesedést.

A legszéleskörűbben elérhető források a különböző hidegvízi halfajták: a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia. Ugyanakkor a len hatszor annyi ?3-at tartalmaz, mint a legtöbb halolaj. A lenmagolaj 55%-a ?3, de van még ennél ütősebb magocska is! A chiánál ez az arány 64%!

A halolajok étrend kiegészítőben is halszagot kölcsönöznek a fogyasztójuknak, míg a lenmagolaj íze egészen rettenetes, így nem ajánljuk hogy a kedves olvasó a salátáját locsolgassa vele. Napi 1 teáskanállal reggel, igyon rá vizet, akkor kibírható.

Az omega3 és az omega6 zsírsavak egyensúlya nagyon fontos. Az ? 6 zsírsavak gyulladáskeltő hatása jelentősebb, mint az ? 3 zsírsavakéi. Emiatt szükséges, hogy ezeket a többszörösen telítetlen zsírsavakat kiegyensúlyozott mennyiségben fogyasszuk, az egészséges ? 6: ? 3 arány 1:1-től 1:4-ig terjed. A nyugati étrendben ez az arány jellemzően 10:1 és 30:1 közé esik, azaz jelentősen eltolódott az ? 6 irányába.

Például a leggyakrabban használt olajok ? 6: ? 3 zsírsav aránya: repceolaj 2:1, szójaolaj 7:1, olívaolaj 13:1, napraforgóolaj (nem tartalmaz n-3-at), lenmagolaj 1:3 és kukoricaolaj 46:1.

Az azonos típusú növényi olajok különböző finomítottságú fokúak lehetnek. Az olajokat azért finomítják, hogy eltávolítsák belőlük a nem kívánt ízt, illatot, színt vagy szennyeződéseket. A finomítottság mértéke a kívánt felhasználási formától (pl. íz, megjelenés vagy az olaj hőstabilitása) függ. A zsírsavak érzékenyek a hőre, fényre és az oxigénre, és a tárolás vagy sütés-főzés során az ezeknek való túlzott kitettségük megváltoztathatja a zsírsavak kémiai szerkezetét. Ezáltal mellékízek keletkezhetnek és a vitamintartalom valamint tápérték elvesztéséhez vezet.

A zsírsavak stabilitása olajonként változik. A hőstabilitást a füstölési pont jellemzi, az a hőfok, amelyen a bomlás kékes füst formájában válik láthatóvá. Ha túl magas a sütési hőfok, az olaj végül lebomlik. Általában, minél hosszabb ideig hevítik, annál jobban fog romlani. Másrészről, ha a hőmérséklet túl alacsony, megnyúlik a sütési idő és az étel több olajat fog magába szívni. Általánosságban, a finomított olajok nagyobb hőstabilitásúak és magasabb a füstölési pontjuk.

Azt is fontos megjegyezni, hogy minél telítetlenebbek a zsírsavak, annál kisebb az olaj hőstabilitása. Az olyan finomított, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag olajok, mint a “nem szűz” olívaolaj, földimogyoró olaj, valamint a magas olajsavtartalmú repce- és napraforgóolajok ezért stabilabbak, és többször újrahasználhatók, mint az olyan többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajok, mint a kukorica olaj és a normál napraforgóolaj.

A cikk maga a hidegen sajtolt olajakról szól, de akkor ezek szerint van melegen sajtolt is? Igen, van! A hidegen sajtolás során a magokat max. 40 fok hőmérsékleten mechanikusan préselik. Az így kapott olaj mennyiségre viszonylag kevés, minőségre azonban minden érték benne marad. A meleg sajtolás során a magokat először pörkölik, vagy más módon hevítik, így nagyobb mennyiségű olaj nyerhető ki belőlük. Néhány hőre érzékeny vitamin és értékes összetevő a hevítés miatt károsodhat, így ezek az olajok olcsóbbak is szoktak lenni. Fontos elmondani ugyanakkor, hogy a klasszikus stájer tökmagolaj meleg sajtolással készül, s a pörkölésnek köszönhetően a gasztronómiai élmény is magasabb.

Hidegen sajtolt olajaink:

Argán olajargan-oil-seed: Az argán fa csonthéjas termésének magjaiból, hidegen sajtolással kinyert olaj az argánolaj. Az argán fa a föld egyik legidősebb fafajtája. A világon egyedül Marokkó délnyugati részén él, ellentmondva a sivatag törvényeinek. Illatos olaja Marokkó folyékony aranyának számít, mivel a betegségek megelőzésére és kezelésére szolgál, valóságos élet elixírként. Az argán olaj 80%-ban esszenciális zsírsavakból épül fel, rendkívül magas az alfa-tokoferol (természetes E-vitamin) tartalma, ezen kívül gazdag A- és D-vitaminbanban, így az összetevők magas szabadgyök megkötő tulajdonsága révén megóvja a bőrt a külső és belső károsító anyagok okozta idő előtti elváltozásoktól.

Az Argán olaj általános hatásai: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, nedvesség megkötő, revitalizáló, gombaölő, baktériumölő, vérellátást javító, sejtfalvédő, immunrendszer erősítő, intenzív zsírégető.

Felhasználási területe: Fürdés, vagy tusolás után a bőrön vékony, jól befogadható réteget képez.

Pattanásokra, ekcémára, neurodermitisre, leégésre fényvédő hatású, védelmet nyújt az UV- sugarak ellen (5-ös faktorú), érzékeny- száraz bőrre, hajhullásra, száraz, törékeny hajra (pakolásként csodákat tesz a hajjal), narancsbőr ellen, reumatikus megbetegedések ellen, antioxidáns volta miatt bizonyos daganatos megbetegedések esetén jótékony hatású, érelmeszesedésre, magas vérnyomásra, keringési zavarok esetén, szívkoszorú-ér betegség ellen, a szívinfarktus rizikójának csökkentésére.

Storage-of-Wheat-germ-oilBúzacsíra olaj: Kellemes ízű, aromájú étolaj. Az agy és idegrendszer egészségét szolgálja. A sportolók elsősorban állóképességük növeléséért becsülik. Az E- vitaminnak természetben fellelhető egyik legbőségesebb forrása. A keleti orvostudományok a szervezet egyik legjobb erősítőjeként már régóta használják a búzacsírát. A népi orvoslás a petefészek működésének serkentésére, vetélés, koraszülés megelőzésére, a meddőség egyes eseteiben, perifériás vérkeringési zavaroknál, idegerősítőként és magas vérnyomás esetén a szervezet méregtelenítésére, öregedést gátlóként, rák megelőzésére, a vér koleszterin- és triglicerid szintjének csökkentésére, gyógyszermérgezések, herpesz, gennyes folyamatok kiegészítő kezelésére javasolja.

Dióolaj: Kellemes aromájú olaj, melynek élettani hatásai sem lebecsülendők. dio2Mint minden hidegen sajtolt olaj, ez is jót tesz a szív-, és érrendszernek. Emellett csökkenti a triglicerid szintet, antibakteriális és gombaölő hatású, gyulladáscsökkentő, segíti az emésztést és belsőleg fogyasztva segít olyan bőrproblémákon, mint a pikkelysömör vagy ekcéma.

Apukám szenvedett pikkelysömörtől már évek óta, mindent próbált, de tartósan semmi sem használt. Ugyanazon a karácsonyon, amikor anyunak kendermagolajat vettem, apunak dióolajat. Először külsőleg próbálta alkalmazni az olajat, de az – szó szerint – csak olaj volt a tűzre, s sokkal jobban viszketett a problémás terület. Utána elkezdte reggelente egy teáskanállal fogyasztani, s pár hét elteltével szépen eltűnt a pikkelysömör. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a dióolaj az érelmeszesedés elleni harc egyik hatásos fegyvere is!

Egészségügyi alkalmazása mellett fabútorápolásra és ecsetek tisztítására is kiválóan alkalmazható!

108349301_153 Feketebors olaj: Borsra jellemző kellemes ízű és illatú fűszer olaj, ételek ízesítéséhez, húsok pácolására kiválóan alkalmas. Élénkíti a vérkeringést, serkenti az emésztést, normalizálja a renyhe bélmozgást és ösztönzi a vörösvérsejtek képződését. Külsőleg segít a merev izmok oldásában.

Vigyázat csíp, étkezés közben s vízzel vegyük be, napi max adag 1 mokkáskanál. Várandós és szoptatós kismamáknak nem ajánlott! Arcra ne kenjük!

Feketecsalán olaj (perilla): A feketecsalán magjából hidegen sajtolt olaj Perilla-Leaf-Seedshatásos a szívinfarktus ismétlődés, mellrák és végbélrák, reumás eredetű izületi gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés, valamint többféle autoimmun megbetegedés esetében, csökkenti a szívaritmiát, és a trombózis veszélyt, támogatja a sejtmegújulást. A vörösborban található fenolokkal, C-vitaminnal, vassal, stb. kombinálva különösen effektívnek tartják. Több helyen leírják kedvező hatását az Alzheimer-kóros betegekre vonatkozóan is.

making-peanut-oilFöldimogyoró olaj: Mint az összes hidegen sajtolt olaj, ez is védi a szív-, és érrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, s segíti az emésztést. Ugyanakkor kellemes mogyoró aromája egzotikussá tehet bármilyen tésztaételt, jól harmonizál salátákhoz, de akár a palacsintát is süthetünk vele…ilyenkor azonban az olajat a tésztába keverjük, s inkább kókuszzsíron, vagy egyéb hőálló olajon dill-02süssük ki.

Kapormag olaj: Tömény kapor ízű és aromájú – különleges étolaj. Főzelékek, öntetek, saláták ízesítéséhez kiválóan alkalmas. Rendszeres fogyasztása esetén a tejkiválasztást serkenti, étvágygerjesztő, emésztést javító hatású.

Hemp-Seed-Oil-2Kendermag olaj: A kender dicséretével egy egész bejegyzést meg tudnék tölteni (meg is fogok). A növény minden porcikája hasznosítható, olaját a magból sajtolják. Színe zöldes, íze a frissen vágott pázsit illatát idézi.

Csökkenti a koleszterin szintet, elősegíti a megfelelő bélműködést, hatásos reflux és ízületi gyulladás ellen. Erősíti a látást, harcol a szürkehályog ellen, élénkíti az agyműködést és javítja a memóriát. Kedvező hatása van a hormonháztartásra, különösen nők esetében. Külsőleg és belsőleg egyaránt hatásos akné, ekcéma és egyéb gyulladásos, fekélyes bőrproblémák ellen.

A bőrregeneráló hatást mutatja a következő történet is: egy kedves ismerősöm apja súlyos cukorbeteg, ami ugye sok esetben csúnya bőrelváltozásokkal, fekélyekkel jár. Neki a hátát borította egy összefüggő sebréteg. Az orvosok persze csak a szteroidos krémeket ajánlgatták, de a papa legjobb barátjának – terjedelmes internetes kutatás után – ennél sokkal jobb ötlete támadt. Beszereztek egy nagy flaska kendermagolajat, s azzal kenték a hátát, valamint belsőleg is fogyasztott az úr minden reggel egy kanállal. Láss csodát, a fekély egy hónapon belül elmúlt.

Sok természetes ekcéma elleni krémben is megtalálható a kendermagolaj, ugyanakkor itt egy fontos tényt kell megosztanom veletek. Az ekcéma egy tünet, nem pedig maga a betegség. Ha a probléma gyökerét nem kezeljük, kenhetjük akármivel a problémás bőrfelületet, a viszketés, pirosság és szárazság újra és újra fel fog lángolni. Életem 28 évéből kb. 25—öt durva ekcéma kísért, így nagyon jól tudom, miről beszélek. Mióta kísérletezgetéssel rájöttem, hogy a magas hisztamin tartalmú ételek okozzák a problémát, teljesen eltűntek a foltok. Ez a téma is érdemel egy külön bejegyzést, bővebben ott :)

Kókuszolaj: Paleo és tudatos körökben is nagyon divatos a coconuts-Coconut-oil-on-spoonkókuszzsír mostanában, az átállás első lépcsője szokott lenni, hogy a kommersz étolajat leváltja a vásárló kókuszzsírra. No de akkor zsír vagy olaj? 24 fok felett olaj, azalatt zsír, ez a szabály minden telített zsírsavra igaz, gondoljunk csak az állati zsiradékokra.

A VCO jelölésű kókuszolaj kókuszízű és kókuszillatú, teljesen szűz, finomítatlan olaj. Süteményekhez használhatjuk, amennyiben passzol a kókusz aroma a végtermék ízvilágához. A VCO-t azonban inkább kozmetikai célra szoktuk használni. Sminklemosónak, éjszakai krémnek, hajpakolásként éjszakára (másnap reggel mossuk meg), vagy ha a hajmosás után túlságosan száll a hajunk, akkor tincsszelídítőnek. Gombaölő, így intim helyekre is érdemes kenni, sőt, síkosítóként is használható, s akkor mindjárt több legyet is üthetünk egy csapásra. A babapopsinak is jót tesz, mert természetes olajos réteget képezvén a bababőrön távol tartja a nedvességet, s megelőzi a bacik elszaporodását a pelusban. Hamar beszívódik, így száraz kézre is lehet kenni, ha nincs mondjuk Shea vaj a közelben.

A sütős/főzős kókuszzsír ezzel szemben ízetlen, szagtalan, ugyanakkor NEM vegyi eljárással vonják ki az aromát. Hőstabil, magas az égés pontja, tehát rántott húst, sült krumplit, stb. ebben a legjobb sütni, mert nem keletkeznek káros anyagok az égés során. Átszűrve többször is fel lehet használni. Habár telített zsírsav, de csak közepes lánc hosszúságú, így előnyösebb, mint az állati zsiradékok. Az előny abban mutatkozik, hogy a szervezet könnyen lebontja, s azonnal energiává alakítja, tehát nem fekszi meg a gyomrunkat.

Lenmagolaj: Az összes olaj közül a lenmagolajban a legmagasabb az linum usitatissimum l. / linseedOmega-3, több, mint a tengeri halakban. Különösen a gyulladásos betegségek kezelésére is használják. A hidegen préselt olaj ásványi sókban, vitaminokban gazdag, zsírsavai megkötik a nehézfémsókat, csökkentik a trombózis veszélyt, a szívbetegségek esélyét, ezért, mint étkezési olaj is nagyon egészséges. A vérsűrűség természetes csökkentője. Alacsonyan tartja a vérzsírok szintjét, csökkenti a magas vérnyomást, illetve segít abban, hogy az erek megőrizzék rugalmasságukat és védik őket a gyulladásoktól, tehát elősegítik a jó vérkeringést. Természetes gyulladáscsökkentő, így megelőzi vagy enyhíti az asztma, ízületi gyulladás, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások tüneteit. Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Száraz bőr (hámlás) esetén a tüneteket megszünteti. Fogyasztása segít a fogyókúrában is (zsírégető hatású), és a cukorbetegség megelőzésében. Megfelelő arányban tartja a progeszteron és ösztrogén szintjét, így minden női korosztálynak megfelelő a hormonháztartás egyensúlyban tartásához. Íze kellemetlen, ne tegyük tönkre a salátánkat vele. Reggelente egy teáskanál meghozza a várt hatást.

EPO2Ligetszépe olaj: A növény a 17. században Angliába is elért, gyógyhatását itt is hamar felismerték és csak a “király mindent gyógyító szere”-ként emlegették. A ligetszépéből kivont olaj erős védelmet biztosít a szervezetnek a szívbetegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás, az elhízás megelőzése érdekében, csökkenti a vérnyomást, mérsékli a vérrögök képződésének esélyét, javítja az agyfunkciókat és megerősíti az immunrendszert.

A ligetszépe olaj a nők számára is igen hasznos, hiszen a borágóhoz hasonlóan fogyasztásával csökkenthetőek a PMS (Pre-Menstrual Syndrome) tünetei is. Ezenkívül szabályozza az anyagcserét, kitágítja a véredényeket és felhasználható a koleszterinszint csökkentésére, májkárosodásnál, elvonási tüneteknél, valamint ideges és hiperaktív gyermekeknél. A hatás fokozására gyakran keverik borágóolajjal és E-vitaminnal.

Az olaj segítheti az alkoholról való leszokást is, mivel ellensúlyozza az alkohol által gátolt gamma-linolénsav előállítását, így csökkenti az elvonással járó depressziót.

Mandula olaj: A mandulaolaj fogyasztását a népi gyógyászat (napi oil-2három-négy kávéskanálnyit) légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig hashajtóként is ajánlotta. Igen kiváló hatású a száraz és érzékeny bőrre, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme, gazdag vitaminokban (A, B1, B2, B6, E) és ásványi anyagokban, illetve nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakban. Védi, táplálja és nyugtatja a bőrt. Könnyen felszívódik. Nagy molekuláinak köszönhetoen a nehéz olajak közé tartozik, ezért hosszan tartó masszázshoz használják. Naponta 2 evokanálnyi mandulaolaj ételben vagy italban elfogyasztva csökkenti az emelkedett vérzsír-értékeket (LDL koleszterin és triglicerid), enyhíti az éhségérzetet. Méregteleníti a szervezetet, táplálja a nyálkahártyákat. Kellemes marcipános ízével a konyhában is kísérletezhetünk, édességhez és salátához egyaránt passzol, de el tudom képzelni tésztához vagy jázminrizshez is.

Silybum marianum, Milk ThistleMáriatövis olaj: Májnagyobbodás és májzsugorodás esetén segít a szervezetnek. Vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén kiváló segítséget nyújt. Szabadgyök-megkötőkként képesek a különböző mérgek (pl. a gyilkos galócában található alfa-amanitin és falloidin), a nehézfémek (ólom, higany) és az alkohol májkárosító hatását kivédeni.

Mákolaj: Kellemes és jellegzetes aromájú olaj, amely gasztronómiai értéke makmellett komoly gyógyhatásokkal is kényezteti fogyasztóját. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.

http://news.sciencemag.org/sites/default/files/styles/thumb_article_l/public/article_images/sn-sunflower.jpg?itok=pjDQK-qONapraforgó olaj: Kiváló étkezési, kozmetikai és ipari olaj. A gyógyászatban vizelethajtó, hurutoldó hatása miatt használatos, köhögés, vérhas, vesegyulladás kezelésére. A hidegen sajtolt tiszta napraforgóliszt humán célú felhasználásra is előnyös, különösen az 50%-os fehérje tartalma miatt.
Az étolaj fogyasztása a 92%-os telítetlen zsírsav tartalma és magas E-vitamin tartalma miatt is ajánlatos.

Ribizlimag olaj: Ideális bőrápolószer, könnyen és gyorsan felszívódik, így hatására a bőr szinte azonnal regenerálódik. blackcurrant_bigA ribizlimag olaja kiváló bőrnyugtató, megszünteti a bőrviszketegséget, akadályozza a különféle bőrallergiák kialakulását.

Sáfrányos szeklice olaj: Másnéven pórsáfrány olaj. Édeskés íz jellemzi. A safflowerBridge növényi tejeket is ezzel emulgeálják. Emésztő- és a vizelet kiválasztórendszer erősítésére ajánljuk. Ételbe keverve javíthatjuk a tápanyagok beépülését a szervezetbe, megerősíthetjük általa az emésztésünket. Fogyasztásával támogatható a szív- és keringési rendszer működése. Elősegíthetjük vele a vese és a hólyag kiegyensúlyozott munkáját (gyermekkori ágybavizelés, időseknél inkontinencia).

69Szedermag olaj: Kellemes ízű és aromájú étolaj. A szívre és az érrendszerre ható keringést javító összetevőket tartalmaz. E vitaminban gazdag, mely gátolja a bőr öregedését, hidratáló hatású, nagy százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat.

Szezámmag olaj: Újabb kedvencemhez érkeztünk! A szezámmag olaj elsősorban az ízélmény miatt vált konyhám5881118_orig állandó lakójává. Jamie Oliver műsorait nézve kaptam rá a „stir fried” tésztaételre, ami annyit jelent, hogy csíkokra vágjuk a csirkemellet s sokféle zöldséget (sok sok és sokféle hagyma – vörös, fok, új, póré, valamint répa, zeller, káposzta, paprika, brokkoli, stb. bármi, ami épp otthon van), wokban vagy egyszerű teflonban megpirítjuk, s rizstésztával vagy sima széles metélttel tálaljuk. No de ez így nem lenne elég szaftos, itt jön a képbe a csodálatos szezámmag olaj, amivel a kész ételt meglocsolva valami egészen fenséges, s tápláló étket kapunk.

Mint minden olajnak, persze a szezámnak is vannak gyógyhatásai. Serkenti az epeképződést és az epehólyag kiürülését, jó hatással van az érelmeszesedési folyamatok lassítására, bőrápolásra és masszírozásra kiválóan alkalmas. A spermaszámra is jó hatással van, ezért babaprojekten lévő párok férfi tagjainak ajánlatos a fogyasztása.

grapeseedSzőlőmag olaj: Csodálatos bőrápoló tulajdonságainak köszönhetően ideális bőrvédő kozmetikai alapanyag, amely masszázsolajként és az aromaterápiában is kedvelt. Lágy összehúzó tulajdonságának köszönhetően segít a bőr feszességének és természetes nedvességtartalmának megőrzésében, a sebek gyógyulásában. Étolajként kitűnően harmonizál salátákkal szószokkal mártásokkal. Nagy százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, emellett tartalmaz E és C-vitamint, valamint Béta-karotint. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, erősen antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát.

Sárgabarackmag olaj: Igen gyors idegnyugtató, lefekvés előtt altatóként iapricotss használható, segíti a pajzsmirigy működését, könnyen felszívódó. A kozmetikai ipar kiváló bőrregeneráló hatása miatt szívesen alkalmazza.

„A” vitamint tartalmaz, valamint B-17 vitamint, mely köztudottan rákellenes hatású. Itt álljunk meg egy pillanatra! A rák elleni csodaszereknek se szeri, se száma, mégis sorra halnak az emberek. Nyilván vannak egyértelmű korrelációk, mint a dohányzás és a tüdőrák közti kapcsolat, vagy a rost-, és tápanyagszegény étkezés és a vastagbélrák közt, a túlzott napozás és a bőrrák közt, de sok esetben nem lehet megmondani, hogy egy egyébként viszonylag egészségesen élő emberben miért indul meg a rosszindulatú sejtburjánzás.

A B17 vitamin rákellenes hatását ebből a pontból kiindulva lehet levezetni.

A pakisztáni hegyek közt bújik meg Hunza völgye, a hunzakut nép hazája. Ennek a népnek a körében ismeretlen a rák. Kedvenc csemegéjük ugyanakkor a sárgabarack, és annak magja. A völgy bővelkedik barackfában, így nyáron frissen, szezonon kívül pedig aszalva fogyasztják, s sosem felejtenek mellé néhány magot is bekapni. Ennek köszönhetően a napi B17 vitamin bevitelük 50-75mg közé esik. Kicsattannak az egészségtől. Biztos a friss levegő, a természetes közeg és a valódi táplálékok teszik, de az, hogy a rákot hírből sem ismerik, a sárgabarackmagban lévő B17 vitaminnak tulajdonítható.

Fontos ugyanakkor elmondani, hogy egy végstádiumú rákon a B17 már nem segít, ennek elsősorban a megelőzésben, illetve a korai észlelésnél van jelentősége.

Mi is történik pontosan a szervezetben a B17 hatására?

A B17 egy ciánvegyület. Úgy fejti ki gyógyító hatását, hogy a szervezetbe bekerülve a nem daganatos sejtek számára energiát szolgáltat (vagyis tápanyagként funkcionál), a rákos sejtekben viszont a rodanáz enzim hiánya miatt sejtpusztító hatású ciánvegyület és benzaldehid keletkezik. Az egészséges sejtekben a rodanáz (transz-szulfuráz) enzim megtalálható, amely hatástalanítja a mérgező vegyületet. A cián tehát célzottan a rákos sejteket mérgezi, az épekkel pedig nem kerül kölcsönhatásba. A természetes gyógymódok ellenzői ciánmérgezéssel szoktak riogatni, ami igen mulatságos annak fényében, hogy a kemo, mint a rák alapvető gyógymódja micsoda mellékhatásokkal jár, nem csak a rákos, hanem az ép sejteket is mérgezi, s az beteget a halál szélére sodorva „gyógyít”.

No, de hogy a ciánmérgezést elkerüljük, a sárgabarackmag olaj napi ajánlott mennyisége 1 teáskanál, ha pedig valaki magát a magot szeretné ropogtatni, abból 10-12db a napi adag.

B17 vitamin egyébként minden csonthéjas gyümölcsben, hajdinában, kölesben, s füvekben jelen van, a sárgabarack kiemelt jelentősége a benne lévő mennyiségben rejlik.

http://www.apricotsfromgod.info/nature_of_cancer.htm

http://drimmun.com/rak-ellen-a-testnek/b17-vitamin-rak-ellen.html

draft_lens15801971module136065781photo_1290690670SF12-7877Tökmag olaj: A gyógyászatban – főleg a fájdalmas vizeletürítés, prosztata problémák enyhítésére, megelőzésére használatos. 40 év fölött minden férfinek kötelezővé tenném! Fogyasztása fokozza a szervezet ellenálló képességét, valamint szellemi- testi teljesítőképességét. Kedvezően befolyásolja az agyi vérkeringést. Csökkenti a koleszterin szintet, s ezáltal a szívinfarktus előfordulásának valószínűségét. Érelmeszesedés ellen is jól hasznosul, lassítja azt. Bőrgyulladások kezelésére, és még számtalan – az orvosok által előírt – gyógykezelések kiegészítéseként használatos. A gasztronómiai értéke is páratlan, fogyaszthatjuk salátákkal, de csak simán kenyérrel tunkolva is tökéletes.

 

 

Összefoglaló

Végezetül a jobb átláthatóság kedvéért egy táblázatban foglaljuk össze melyik olaj mire jó, és mire melyik olaj jó. Az olajok nevére kattintva pedig a részletes leírására lehet ugrani.

(Az itt felsorolt olajok általában mindegyike van készleten a MentesNasi-ban, de pontos elérhetőségért tájékozódhat személyesen a VII Hernád u 56/A alatt, vagy a 06(30) 630 0948 telefonszámon. Aktuális árlistánk elérhető ide kattintva.)

 

Melyik olaj mire jó?
Argán bőr – pikkelysömör, akné, ekcéma, narancsbőr, stria ellen, halványítja a régebbi hegeket, szeplőket, és májfoltokat.
Búzacsíra agy, idegrendszer, állóképesség, petefészek működésének serkentésére, vetélés, koraszülés megelőzésére, a meddőség egyes eseteiben, perifériás vérkeringési zavaroknál, méregtelenítésére, öregedést gátlóként, rák megelőzésére, a vér koleszterin- és triglicerid szintjének csökkentésére, gyógyszermérgezések, herpesz, gennyes folyamatok kiegészítő kezelésére.
Dió Reumatikus ízületi gyulladásos tünetek csillapítása, magas jódtartalom. gombaölő, féregűző, csökkenti a vérrögképződést, trombózisveszélyt. Alzheimer-kór és pikkelysömör ellen is hatásos.
Feketebors Élénkíti a vérkeringést, serkenti az emésztést, normalizálja a renyhe bélmozgást és ösztönzi a vörösvérsejtek képződését. Külsőleg segít a merev izmok oldásában.
Feketecsalán hatásos a szívinfarktus ismétlődés, mellrák és végbélrák, reumás eredetű izületi gyulladás, végbélgyulladás, érelmeszesedés, valamint többféle autoimmun megbetegedés esetében, csökkenti a szívaritmiát, és a trombózis veszélyt, támogatja a sejtmegújulást.
Földimogyoró Csökkentheti a megemelkedett koleszterinszintet és a vérnyomást.Pozitív hatással lehet az emésztőrendszerre (székrekedés).
Kapormag Rendszeres fogyasztása esetén a tejkiválasztást serkenti, étvágygerjesztő, emésztést javító hatású.
Kendermag Csökkenti a megemelkedett koleszterin- és triglicerid szintet, az anyagcsere- problémákra, PMS-re, vércukorszint helyreállítására, savtúltengés és ízületi gyulladás, bélgyulladás, hólyaggyulladás esetén. Erősíti az immunrendszert, az érrendszert és a látást, szürke hályog, zöld hályog ellen is hatásos.Élénkítheti az agyműködést, memóriát.Kedvező hatása lehet a hormonháztartásra.Külsőleg pattanások, pikkelysömör, ekcéma, különböző bőrelváltozások, továbbá a száraz, kirepedezett bőr kezelésében is hatásosnak bizonyulhat.
Lenmag Természetes gyulladáscsökkentő, így megelőzi vagy enyhíti az asztma, ízületi gyulladás, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások tüneteit .Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Száraz bőr (hámlás) esetén a tüneteket megszünteti. Fogyasztása segít a fogyókúrában is (zsírégető hatású), és a cukorbetegség megelőzésében. Egyensúlyban tartja az ösztrogén és progeszteron arányát, ezért javasolt minden női korosztály számára.Segíthet az epekő kialakulásának megelőzésében, és a májtisztításban.
Ligetszépe erős védelmet biztosít a szervezetnek a szívbetegségek, az agyvérzés, a magas vérnyomás, az elhízás megelőzése érdekében. csökkenti a vérnyomást, mérséklik a vérrögök képződésének esélyét, javítják az agyfunkciókat és megerősítik az immunrendszert.Szabályozza az anyagcserét, kitágítja a véredényeket és felhasználható a koleszterinszint csökkentésére, májkárosodásnál, elvonási tüneteknél, valamint ideges és hiperaktív gyermekeknél.
Mandula Bőrápolás! + Erősítheti az immunrendszert, csökkenheti a magas vérnyomást és vércukorszintet. Segíthet bélrendszeri és emésztési problémák esetén. Mintegy védőburokként viselkedik, ezért nyugtatja a bél nyálkahártyáját
Máriatövis Májnagyobbodás és májzsugorodás esetén segít a szervezetnek. Vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén kiváló segítséget nyújt. Endometriózis és epekő ellen is hasznos.
Mogyoró Bőrápolás! + Megelőzheti az érelmeszesedést, erősítheti az idegrendszert. Védelmet nyújthat a szívinfarktus és az érelmeszesedés megelőzésében.
Mák Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.
Napraforgó A gyógyászatban vizelethajtó, hurutoldó hatása miatt használatos, köhögés, vérhas, vesegyulladás kezelésére.
Ribizlimag bőrnyugtató, megszünteti a bőrviszketegséget, akadályozza a különféle bőrallergiák kialakulását.
Sáfrányos szeklice Emésztő- és a vizelet- kiválasztórendszer erősítésére ajánljuk. Ételbe keverve javíthatjuk a tápanyagok beépülését a szervezetbe, megerősíthetjük általa az emésztésünket. Fogyasztásával támogatható a szív- és keringési rendszer működése. Elősegíthetjük vele a vese és a hólyag kiegyensúlyozott munkáját (gyermekkori ágybavizelés, időseknél inkontinencia).
Sárgabarackmag Igen gyors idegnyugtató, lefekvés előtt altatóként is használható, segíti a pajzsmirigy működését, könnyen felszívódó. A vitamint tartalmaz, valamint B-17 vitamint, mely köztudottan rákellenes hatású. A kozmetikai ipar kiváló bőrregeneráló hatása miatt szívesen alkalmazza.
Szedermag Kellemes íz, jó a bőrnek és a szívnek.
Szezámmag Pozitív hatással lehet az immunrendszerre, idegrendszerre, érrendszerre, emésztésre, valamint a szellemi és fizikai teljesítőképességre.Eredményes lehet a máj, epe és vese méregtelenítésében és azok egészséges működésében.
Szőlőmag Támogatja a szervezet immunrendszerét, a vérereket és a hajszálerek falait, valamint a látóidegeket.Kívül – belül is nagy szerepe van bőrünk védelmében és ápolásában.
Tökmag Hasznos segítséget nyújthat a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megelőzésében.Enyhítheti a vizeletürítéskor fellépő fájdalmat, és a vizelések gyakoriságát.Pozitív hatással lehet az immunrendszerre, a keringési rendszerre és a szellemi teljesítőképességre.Kedvezően befolyásolhatja az agyműködést, a szervezet érelmeszesedési folyamatait és a szellemi teljesítőképességet.Magzatvédelem!

 

 

Mire melyik olaj jó?
Akné Argán, Kendermag
Ekcéma Argán, Kendermag, Ribizlimag,
Pikkelysömör Argán, Dió,
Bőrápolás Argán, Mandula, Mogyoró, Szőlőmag
Látás Kendermag, Lenmag, Szőlőmag
Szürke hályog Kendermag
Zöld hályog Kendermag
Szív-, és érrendszer AZ ÖSSZES
Magas vérnyomás Dió, Kendermag, Lenmag, Ligetszépe, Mák, Mandula,Tökmag
Trombózis Dió, Feketecsalán, Kendermag, Ligetszépe
Ízületek Dió, Feketecsalán, Kendermag
Izmok Feketebors,
Csontok Mák
Máj Lenmag, Ligetszépe, Máriatövis
Epe Lenmag, Máriatövis, Szezámmag
Vese Napraforgó, Sáfrányos szeklice, Szezámmag
Hólyag Kendermag, Sáfrányos szeklice
Emésztés Földimogyoró, Kapormag, Szezámmag,
Bélrendszer Feketebors, Mandula
Szellemi teljesítőképesség Kendermag, Szezámmag, Tökmag
Alzheimer Dió, Kendermag, Ligetszépe
Rák Búzacsíra, Feketecsalán, Sárgabarackmag
Gyulladások Lenmag,
Idegrendszer Búzacsíra, Kendermag, Ligetszépe, Mogyoró, Mák, Sárgabarackmag, Szezámmag
Tejkiválasztás Kapormag,
Női bajok Búzacsíra, Kendermag, Lenmag
Férfi bajok Tökmag
Termékenység Búzacsíra, Kendermag,
Immunrendszer Ligetszépe, Szezámmag, Szőlőmag, Tökmag
Pajzsmirigy Dió, Sárgabarackmag
Vércukor Kendermag, Mandula,
Zsírégetés Lenmag, Kendermag
Gombaölő Dió, Kókusz

2 thoughts on “Napi 1 kanál s a szépség, egészség Rád talál – Minden amit a hidegen sajtolt olajokról tudni érdemes

  • Kiszely Dénesné szerint:

    Köszönöm a nagyon jól össze állított cikket. Mindkét térdemben protézist akarnak cserélni az orvosok, amiért én nem nagyon lelkesedem. Örülnék ha valamit ajánlana, bár az írás alapján keresni fogom az olajakat.Üdvözlettel Ilona

  • General Despatch Incomparably very much this by-product. How Determination ObamaCare Affect Me?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>