Tamara blogja

tamara.mentesnasi.hu

Húsvéti gondolatok

Néhány nap és itt a Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Jézus Krisztus halálára és feltámadására emlékezik a világ ezen fele a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnapon.

Az időpont meghatározás burkoltan magában rejti a pőre igazságot, hogy mint a Karácsony, úgy a Húsvét időpontja is egészen kreatívan ősi pogány ünnepek idejére lett igazítva. Nem vallásos megközelítésben tehát Húsvétkor a tavaszt ünnepeljük, erre utal az ünnep nyulas, csibés, tojásos, barkás, locsolós szimbolikája is. Mind a termékenységet, az újjászületést hivatottak jelképezni.

Teljesen mindegy azonban, hogy szívünk Jézus feltámadásának vagy a tavasz közeledtének örül, a lényeg az ünnep, annak hangulata, izgalma, hagyományápoló, családegyesítő-, és közösségkovácsoló ereje.
Mára azonban sok családban a Húsvét nem szól másról, mint a csokoládéról, zabálásról és a pálinkáról.

 

locsolkodas

 

A gyermekek védelmében szólalnék én most fel, az ünnep előtt egy héttel.

Sokan mondják, hogy “Jaj, gyerek, mikor egye a csokit, ha nem most?!”.
Sokan úgy gondolják, az a kedveskedés és szeretet-kifejezés non plus ultrája, ha jól megtömjük a gyereket édességgel.
csokinyuszikEgy átlagos nyugat-európai gyermek például 10.000 (tízezer!!) kalóriányi csokit fogyaszt el ezen az ünnepen, ami körülbelül egy felnőtt ember számára egy heti táplálékbevitelnek felel meg.
Sokan nem is gondolkoznak, csak egyszerűen követik a szokást, Húsvét=nyuszi=csoki. Minél többet, minél színesebbet, had örüljön a gyerek.

Pedig a gyerek nem a csokoládénak örül. A gyerek a közös időtöltésnek, az élménynek örül. Annak örül, ha kap ujjfestéket, amivel a tojásokat maga festheti. Annak örül, ha elvisszük egy állatsimogatóba, ahol láthat valódi nyulat, csibét, kisbárányt. Annak örül, ha a kis barátaival együtt keresgélheti a kertben elrejtett ajándékokat…azt a visongást, boldogságot és csillogó szemeket, amikor valamelyik bokor alján találnak valamit. Valamit, nem feltétlenül csokit. Nem az a lényeg, hogy mit talál, hanem hogy talál. Ha zabkekszet vagy egy nyuszis nyomdát, az ugyanolyan öröm, mintha a huszadik nyuszicsokit.

Nem vagyok álságos, az én gyerekem is vett már a szájába csokit. Tavaly húsvétkor pl. Kinder tojást. Pörgött is utána rendesen a cukortól, teljesen kifordult önmagából, kifejezetten rossz volt nézni. Mikuláskor már okosabb voltam, paleos csokiba mártott mandulát kapott, szépen beosztottuk, volt is élvezet, de a családi nyugalom is megmaradt.

Az egészséges életmód követőire sokan aszkétaként néznek, pedig pont nem arról szól ez az életvitel, hogy mindent megvonunk magunktól. Nem. Megtiszteljük a saját és szeretteink testét azzal, hogy csak értékes táplálékot adunk neki.
Táplálkozunk, nem kajálunk.
Nem megvonunk, színtisztán csak adunk.
Mi is eszünk csokis palacsintát. Zabpehelylisztből készül, a töltelék pedig avokádóból, banánból és kakaóporból áll. Lehetséges, hogy egy gyerek rossz evő, és édesszájú. De ha belemegyünk, a “legalább a csokit megeszi, mégsem hal éhen” játékba, akkor rövid-, és hosszútávon is nagyon megjárjuk. A fenti csokis palacsintát eheti a gyerek reggel, délben, este, értékes tápanyagokat vesz ugyanis magához.

Ha a gyereket kényeztetni akarjuk, a kis fészekbe kerüljön valami kis ünnephez kötődő kézműves játék, amivel együtt alkothat a család. Kerüljön oda édesség is, de legyünk igényesek a finomság kiválasztásánál. Valódi csokoládéba mártott mandula, mazsola, kesudió, stb. tökéletes választás, édes is, csoki is, mégsem egészségtelen. A nyuszifigura cuki, nem kell róla lemondani, de nem kell egy egész állatfarmot ültetni a fészekbe, elég egyetlen minőségi darab.
A kisfiú tanuljon locsolóverset, a kislány fesse a tojást, minél előbb kezdjük ezeket a hagyományokat, annál mélyebben marad meg a gyermekben.
Élményt adjunk, értéket közvetítsünk, a mi felelősségünk ugyanis a következő generáció hozzáállása, pl. az ünnepekhez is.

 

husveti tojas

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>