Tamara blogja

tamara.mentesnasi.hu

Makacs ekcéma? Rendszeres migrén? Lehet, hogy itt a megoldás!

Red wine, cheese and grapes

Makacs ekcéma?
Rendszeres fejfájás?
Köhögés, tüsszögés, könny-, és orrfolyás?
Fulladás?
Szapora szívverés?
Puffadás, hasmenés, görcsös hasfájás?
Fáradékonyság, álmosság, levertség?

Ezek a tünetek sok esetben ételallergiára/intoleranciára mutatnak. A szervezet ilyen módon jelzi nekünk, hogy köszöni, de nem kér az adott élelmiszerből. Először csak finoman, pl ártalmatlannak tűnő kiütésekkel. Majd amikor nem vesszük az üzenetet, egyre erősödnek a jelek, s a mindennapokat és az életminőségünket alapvetően meghatározó állandósult állapottá válik.

Értetlenül szoktam állni az olyan hirdetések előtt, amelyek krémeket kínálnak ekcémára, vagy tablettát emésztési nehézségekre. Hát nem a probléma gyökerét kellene megkeresni, s teljes gyógyulást elérni? Lehet az ekcémát kenegetni, ideig-óráig enyhülhet is a viszketés, de elmúlni soha nem fog, amíg meg nem találjuk az okot, hogy mit akar jelezni nekünk a szervezetünk. Olyan ez, mintha egy éhes, síró kisbaba szájába cumit dugunk…pár percre ugyan elhallgat, de utána még hevesebben és kétségbeesettebben fog sírni, próbálva eljuttatni hozzánk az üzenetet, miszerint éhes.

Jómagam nagyon megszenvedtem a fenti tünetek nagy részével, mire rájöttem mi a baj. Ezért szeretném megosztani a tapasztalatokat, az évek során összegyűjtött tudást, mindenekelőtt ekcéma témakörben, de terveim szerint mindenféle allergiát és tünetet alaposan kivesézünk. Nagyon örülnék, ha ti is hozzászólnátok, megosztanátok a ti történeteiteket, s együtt írnánk egy allergia/ ételintolerancia kisokost :)

kez

Az ekcéma és a hisztamin intolerancia kapcsolata

Mit is nevezünk ekcémának?

Amikor a bőr kiszárad, kirepedezik, vörös, ég, viszket, nedvedző kis hólyagocskák keletkeznek rajta, kisebesedik, majd pikkelyesen hámlik. Általában a hajlatokban, arcon, tarkón, kézen, lábon jelentkezik, de valójában bárhol felütheti a fejét.

Ha az ember elmegy vele a bőrgyógyászhoz, akkor kap rá egy szteroidos krémet és zsírozót, esetleg illatanyag-mentes gyógyszertári tusfürdőt. Ettől a helyzet ideig-óráig javul, majd újra visszaesünk a kínlódásba. Ha kinyitjuk a tv-t, vagy az internetet, villognak a hirdetések a különféle ekcéma elleni szerekről, legyen az natúr kozmetikum vagy gyógyszertári megoldás. Megvesszük ezeket is, s hasonlóan a szteroidos krémekhez, ezek is enyhülést hoznak a legrosszabb időkben, de a problémát véglegesen nem oldják meg. Ezen a ponton szokás elkönyvelni magunkat érzékeny bőrű, ekcémára hajlamos embernek, kenegetünk, örülünk, kiújul, szenvedünk.

Most egy olyan intoleranciát kiváltó anyagról szeretnék írni, ami nem olyan elterjedt, mint a glutén vagy a tejfehérje, de emberek életét teheti pokollá, főleg, ha nem ismerik fel, hogy ez okozza a tüneteket. És mivel kevéssé ismert ez a probléma, sajnos ritkán derül ki, ha ez a ludas. Pedig a probléma ismeretében, nagyon jól lehetne kordában tartani és kezelni a fenti tüneteket.

A minap betért a boltba egy idős hölgy, s kérdezte, hogy tudok-e ajánlani valamit allergiára. Szóba elegyedtünk, kiderült, hogy rettenetesen viszket a bőre, köhög, fullad, folyik a könnye, orra. Elment allergia vizsgálatra, egyedül a HISZTAMIN jött ki neki, az viszont 4 csillagosan. Az orvos annyit bírt neki mondani, hogy ja, azt a szervezet termeli…majd felírt neki egy rakás gyógyszert. Gratulálok innen is! Ezért érdemes volt ennyit tanulni :)

Szóval mi is az a hisztamin? A magyar szakirodalom egyelőre elég szegényes e témakörben, egyedül dr. Balaicza Erika honlapja (http://balaicza.hu) nyújt információt hisztamin ügyben. Itt gyönyörűen össze van szedve sok-sok tudnivaló, nem szeretném kimásolni, s beilleszteni, inkább körülnéztem a külföldi szakirodalomban, s az alapján próbálom elmagyarázni a jelenséget, hátha tudnak valamit az angolszászok, amit mi még nem.

A hisztamin valójában egy hormon, ami segíti az immunrendszer, az emésztés és a központi idegrendszer működését. Neurotranszmitterként információt közvetít a test és agy között az idegpályákon keresztül. A gyomorsavnak is része, így az emésztésben is közvetlen szerepe van. A hisztamin másik fontos szerepe, hogy egy allergénnel szemben azonnali gyulladásos reakciót keltsen. Úgy működik, mint az immunrendszer partjelzője. Éppen ezért, azok, akik másfajta allergiától, leginkább virágpor allergiától szenvednek, hallhattak már antihisztamin cseppekről vagy tablettáról, hiszen számukra is ez hoz azonnali enyhülést.

Hisztamin nem csak bennünk van, hanem a táplálékunkban is. Van, amiben gyárilag, van, amiben idővel keletkezik. Van olyan táplálék is, ami felszabadítja bennünk a hisztamint, s van olyan is, ami gátolja a hisztamint bontó enzimek működését. Aki hisztamin intoleranciával küzd, annak, mint minden intolerancia esetén, a bontó enzimjei nem tudnak ütemet tartani a problémás anyag jelenlétének mértékével.

Ennek oka lehet genetikai, vagy szerzett, például egy komolyabb bélfertőzés következtében is leállhat az enzimek termelődése. Mivel a szervezet nem képes a hisztamint lebontani, az túl nagy mennyiségben kering a véráramban, különféle allergia-szerű reakciókat okozva:

• Bőr-, szem-, és orrviszketés
• Csalánkiütés
• Ekcéma
• Arc, szájnyálkahártya és a torok duzzanata
• Vérnyomásesés
• Erősen emelkedett pulzusszám
• Szorongás és pánik érzet
• Mellkasi fájdalom
• Orrfolyás és orrdugulás
• Irritált, viszkető, piros szemek
• Fejfájás, migrén
• Kimerültség, zavartság, idegesség
• Pár másodpercig tartó eszméletvesztés
• Emésztési zavarok, hasmenés vagy reflux.

A hisztamin intolerancia esetén a reakció súlyosságát az adja, hogy mennyire van tele a pohár (mennyire van telítődve a szervezet hisztaminnal). Ez ugyanakkor a betegség előnye is, hiszen ad némi játékteret. Olyan, mint egy pohár, amibe ha pár cseppet töltünk, nem történik semmi. Ha félig töltjük, már felüti a fejét a viszketés, fejfájás, stb., de még tolerálható a helyzet. Ha teletöltjük, akkor jön az őrület maga.

Pont ezért nagyon nehéz megállapítani a hisztamin intolerancia létét, mert sokféle élelmiszer sokféle állapotában sok féle erősségű reakciót okozhat.

A gyanú akkor válik alapossá, ha a fermentált ételekre reagálunk. Amennyiben úgy érzed, hogy esetleg érinthet téged ez a téma, akkor ülj neki egy adag savanyú káposztának, magában. Kenyeret ne egyél hozzá, ne keverjük bele a glutént a kísérletbe, mert annak is hasonló tünetei lehetnek. A savanyú káposzta mellé esetleg lehet enni egy kis kolbászt, bacont vagy füstölt sajtot. Ha hisztamin érzékeny vagy, ettől az adagtól biztos, hogy azonnal reagálni fogsz, én valószínű majd’ belehalnék egy ilyen lakomába csalánkiütéssel, lángvörös ekcémás kezekkel, viszketéssel, ízületi fájdalommal, szapora szívveréssel, zavartsággal, fejfájással, féloldali arczsibbadással.

histamine-foods

 Milyen ételeket kerüljünk?

Mint minden intolerancia és allergia esetén, itt is a legjobb amit lehet tenni: elkerülni a számunkra káros anyagot. Álljon tehát itt egy lista mindazon ételekről, amik dúsak hisztaminban:

• befőzött és konzervált élelmiszerek
• sajtok, különösen az érlelt és penészes fajták
• füstölt és pácolt húsok, sonka, szalámi, kolbász
• a legtöbb halféle, tengergyümölcsei és halkonzervek
• babok és a hüvelyesek általában (különösen a csicseriborsó)
• paradicsom, paradicsomszósz, ketchup
• spenót
• szójatermékek (szójatej, szójatejszín, tofu, szójaszósz)
• búzából készült termékek
• savanyú káposzta, kovászos uborka
• készételek (a tartósítószerek miatt)
• egyes gyümölcsök: eper, málna, áfonya, kiwi, citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit).
• alkoholos italok (főleg a sör, vörösbor és a pezsgő)
• élesztő és azzal készült pékáru
• feketetea
• csokoládé, kakaó, teasütemények
• ecet (főleg a borecet)
• fokhagyma, vöröshagyma
• olajos magvak (főleg a dió és a kesudió)
• asztalt gyümölcsök
• adalékanyagok, pl. nitritek, glutamátok, szulfitok, benzoátok
• fűszerek közül a mustár, és sajnos az piros paprika is.

Vannak olyan ételek is, amik alapvetően nem tartalmaznak sok hisztamint, de ha állni hagyjuk őket, megindul a mikrobiológiai hisztamin képződés. Ilyenek pl. a húsok, a húsleves, a belsőségek, de a rizs is.

Vannak olyan ételek is, amik maguk nem tartalmaznak sok hisztamint, a szervezetbe kerülve viszont felszabadítják azt, ilyenek a piros bogyós gyümölcsök (különösen az aprómagvasak, mint az eper vagy a málna), a citrusfélék, a tojásfehérje, a napraforgó, mogyoró, mandula, avokádó, paradicsom, mustár.

Vannak olyan ételek is, amik blokkolják a hisztamint bontó enzim működését, ezek pl. az alkoholos italok és a fekete tea.

S még egy felsorolás, hogy melyik készételeket kell elkerülnünk, ha hisztamin intoleranciával élünk együtt. Nem azt jelenti, hogy sohasem ehetjük, csak készüljünk fel a következményekre, illetve egymás után 2-3 nap ilyeneket azért ne fogyasszunk, mert hamar telítődik a szervezet hisztaminnal.

• magyar konyha remekei… tudom…leírni is rossz:

  • pörkölt, paprikás
  • lecsó
  • székely káposzta
  • töltött káposzta
  • töltött paprika
  • paradicsomleves
  • sült kolbász
  • pásztortarhonya
  • paprikás krumpli
  • borsóleves
  • lebbencsleves
  • csúcson lévő 3 napos gulyásleves
  • padlizsánkrém

• az olasz konyha egésze (lasagne, bolognai, milánói, pizza…L)
• az amerikai konyha sava-borsa (hot-dog, bbq szószos húsok, hamburgerből halásszuk ki a savanyú ubit, a paradicsomot, s imádkozzunk, h ne cheddar legyen benne, s ketchup)
• savanyúság
• mexikói kilőve (csípős szószok, sok bab, sajnos ezek sem a barátaink)
• ha megtanulunk otthon kínait imitálni, az nagyon feldobja a hétköznapokat. Sajnos étteremben nem tanácsos a gasztronómia ezen ágához pártolni, mert tele van glutamáttal.
• gyros mehet, de csípős és hagyma nélkül, paradicsomot kihalászva. Hummusz sajnos nem jó, csicseriborsó az alapja.
• felvágottak, májkrémek…itt az a tapasztalat, hogy a bolti pár napon belül előhozza a viszketést, de a bio nem (benzoátok, stb.)!! Mindenképp megéri ezesetben ritkábban, de a minőséget választani (pl. Virágoskút májpástétom)
• csokoládé, kakaó, s minden ezeket tartalmazó édesség
• a fagylaltok nagy része
• palacsintából kakaós, lekváros, hortobágyi kilőve, marad a túrós.

No hát miután a földkerekség összes ételét besoroltuk valamilyen hisztamin kategóriába, mégis mi maradt, mit ehetünk?

A jelszó: frissesség.
• Amikor megvesszük a húst, vagy 2-3 órán belül készítsük el, vagy tegyük inkább mélyhűtőbe.
• A hal lehet fagyasztott, de azonnal fogyasszuk el, ne várja meg a holnapot.
• Köretnek ehetünk krumplit, édesburgonyát (ez utóbbi habár drága, de olyan magas a tápértéke, hogy én mindig teszek 1 db-ot a rakott krumpliba vagy krumplipürébe), frissen főtt rizst, kölest, hajdinát, quinoát, salátát, de pl. szerintem a gyümölcs is isteni köret, pl egy sült csirkecomb nekem almával, szőlővel vagy gránátalmával esik legjobban.
• A hüvelyesek magas hisztamin tartalmúak, de itt is van különbség a fajták közt, pl. a mungó bab, adzuki bab és vöröslencse jobban tolerálhatók, mint klasszikus társaik.
• Kenyeret lehet enni, de semmiképpen sem fehéret. A legjobb a kevert lisztből készült, legyen benne rozs, tönköly, stb, s fehér liszt meg élesztő a lehető legkevesebb mennyiségben. De azért kenyeret sem eszünk mindennap, a változatosság gyönyörködtet, váltakozzon a kenyér, Dexi (exrudált kenyér), és a zabkása a reggelik frontján.
• A fehér lisztes tésztát is érdemes lecserélni durumra vagy rizstésztára.
• A fekete teát cseréljük le gyümölcs teára.
• A tejet egy ideig hanyagoljuk, mert a hisztamin intolerancia a bél irritáltságával jár, és annak sajnos nem tesz jót a tej fogyasztása. A reggeli kávéba használjunk inkább rizstejet, kókusztejet vagy zabtejet. Ha első kóstolásra nem ízlik, ne adjuk fel, adjunk neki még esélyt, megéri.
• Gyümölcsök közül mindig válasszuk a kevésbé éretteket, különösen fontos ez a banánnál.
• Zöldségek közül bátran fogyasztható a brokkoli, cukkini, káposzta, jégsaláta, karfiol, retek, spárga, tök, sütőtök, zeller, cékla és a zöldbab. A borsó kis mennyiségben nem okoz gondot.

Ha hisztamin-mentes napokat akarunk tartani, akkor érdemes a következőket főzni:
• Krémlevesek brokkoliból, cukkiniből, spárgából, kelkáposztából, krumplival sűrítve, rizs/kókusztejszínnel krémesítve.

• Krumplipüré, esetleg édesburgonyával, cukkínivel vagy répával feldobva.

• Tökfőzelék, zöldbabfőzelék (pirospaprika nélkül) … én mindkét főzeléket sült virslivel szeretem, de a bolti virsli tele van hisztamin szempontból (is) kényes adalékokkal, így a Hubai bio virslijére esküszöm. Színtiszta húsból van, ennek megfelelően a sütés során nem megy össze, s egy elég is egyszerre. 6 db van egy csomagban. Ez is kapható a MentesNasiban.

• Sült husi salátával…a sült husit ne bolti fűszersóval fűszerezzük, mert abban mindig van ízfokozó. A MentesNasi boltban lehet pl. kapni paleo fűszersót, ami nem is drágább a hagyományos fűszersóknál. Egyébként ugyanígy felejtsük el a leveskockákat is. Nekem a legjobban a Virágoskút ételízesítője vált be, egy üvegcse tömény ízvilág és hónapokig eláll a hűtőben. Természetesen ezt is áruljuk.A salátába mehet jég-, vagy bármilyen saláta, répa, zeller, retek, uborka. Paradicsom tilos, lángolás esetén a hagyma és a paprika is ellenjavalt.

• Csodás és változatos a „stir-fried” ételek világa…ilyenkor csíkokra vágunk pl. répát, fehérrépát, zellert, kelkáposztát, de mehet bele cékla, mindenféle hagyma, ami van épp otthon (ha nagyon kínoz a hisztamin épp, akkor persze csínján a hagymával…talán a póré és az újhagyma a legjobban tolerálható).Ezeket olívaolajon sóval, borssal egy kicsit megpároljuk, maradjon roppanós, de kicsit azért puhuljon. Tehetünk hozzá csíkokra vágott sózott, borsozott pirított csirkemellet is, de nem muszáj. Keverjük össze rizzsel, kuszkusszal, bulgurral, vagy durum spaghettivel, rizstésztával, NoCarb tésztával. Itt szeretném gyorsan elmondani, hogy bátran használjunk a rizs-krumpli-tészta háromszögön kívül más köreteket is. Ezeket mind ugyanúgy kell készíteni, a bulgur és a kuszkusz gyorsabban megvan, mint a rizs, a köles meg ugyanannyi időt vesz igénybe.

• Szószos húsok terén meg van kötve a kezünk, mert a tejföl, tejszín sem tesz jót egy irritált állapotban, ekkor lehet készíteni kókuszkrémes csirkét…a csíkokra vágott csirkét megpirítom, teszek mellé ugyancsak csíkokra vágott répát, cukkinit, nyakon öntöm annyi kókuszkrémmel, ami épp mártásossá teszi, várok,míg egyet rottyan, s kész is, rizzsel nagyon finom. Mehet bele esetleg kukorica is, vagy a fent felsorolt zöld lámpás hozzávalók bármelyike.

• Rakott karfiol, rakott kel is készíthető, csak arra figyeljünk, h a húst itt ne pörköltesre vagy paradicsomosra csináljuk, hanem hagyjuk meg fehéren. Itt is használhatunk kókuszkrémet vagy rizstejszínt, ha nagyon rossz állapotban vagyunk. Ha már kezdünk kimászni a gödörből, akkor akár tejföl is mehet rá.

• Nagyon egyszerű és ízletes étel, amikor sütőzacsiba beledobunk egy csirkemellet, krumplit, édesburgonyát, cukkinit, almát, de végtére is bármit, ami a bal szélső oszlopba esik, s azt együtt sütjük a sütőben.

Egyénileg mindenkinél változik, hogy ki mire reagál a leghevesebben, s mire kevésbé. A listát nem úgy kell venni, hogy juj, akkor én ezt mind nem ehetem soha többé. Majdnem mindent lehet, csak mértékkel, tudatosan tervezve. Pl. ha megkívánom a pizzát kedden, akkor szigorúan visszafogom a hisztamint a héten, s talán szombat este megengedhetek magamnak egy kis csábítást.

Alternatív megoldás!

A szigorú étrend után van egy jó hírem is!! A cikk írása közben leltem rá, megvettem, teszteltem, bevált! A neve: Daosin.

Ez egy kapszula, ami tartalmazza a hisztamint bontó enzimet, így a hisztamin emészthetővé válik a szervezetben. Közvetlenül étkezés előtt kell bevenni 1-2 kapszulát, az aktuális állapotunktól és az étel hisztamin tartalmától függően. Gyönyörűen működik, kipróbáltam pizzával, hamburgerrel, sült kolbásszal, ezeket mind semlegesítette. Ugyanakkor továbbra is érdemes a diétát tartani, a problémás ételeket kerülni, de ha megkívánunk valami hisztaminosat, nyugodtan fogyaszthatjuk, ha van Daosin a kezünk ügyében. A kapszulát egyébként most már nálunk is beszerezhetitek a MentesNasiban: http://webbolt.mentesnasi.hu/shop/product/daosin-kapszula-hisztaminerzekenysegre-710

Kicsit költséges, de ha úgy nézzük egy pizza árához 265Ft-ot hozzáadva problémamentesen tudunk élvezkedni :)

Nagyon fontos tudnivaló, hogy az alkohol és a fekete tea blokkolja az enzim működését, így ezeket kerüljük a Daosinnal megtámogatott étkezések során (is).

Ami még nagyon fontos, az a béltisztítás. Az egész állapoton sokat segít, ha sikerül egy rendszeres székelést beállítani, ugyanis amíg a hisztamin a szervezetünkben tartózkodik, addig kínoz, s tölti a képzeletbeli poharunkat. Ha mielőbb kihajtjuk a hisztamint a szervezetből, hamarabb nézhetünk gyógyulás elé. Kitűnő erre az útifűmaghéj. A legjobban akkor működik, ha egy evőkanállal folyadékban elkeverjük, s azonnal megisszuk. A bélrendszerben összeáll ez egy zselés, kocsonyás anyaggá, s szépen, könnyedén átmozgatja a beleket. Lehet egyébként zabkásába is tenni, én imádom az állaga miatt, csak akkor nem olyan hatékony. A szilvalekvárt és hashajtó teákat sajnos kerülni kell, mert ezekkel plusz hisztamint viszünk be a szervezetbe.

hiszt2

Fontos elmondani, hogy ekcéma nem kizárólag hisztamin intoleranciától lehet, kiválthatja tejfehérje allergia, gluténérzékenység, tisztítószerek, mosópor, fém, stb. Mikor én kb. 10 éve elmentem bőrgyógyászhoz, azt állapította meg, hogy ez kontakt ekcéma. Bizonyára létezik ilyen is, én is láttam már olyan lányt, akinek a karkötője vagy a nyaklánca vonalán alakult ki az ekcéma. Sok esetben viszont ez csak egy másodlagos hatás. A hisztamin vagy más allergén előhozza az ekcémát, s a már kisebesedett kezet persze, hogy bántja a fém és a vegyszerek. Én magam sem bírok kesztyű nélkül mosogatni, takarítani, vagy nem szívesen tartogatok a kezemben fémpénzt, hiszen égeti a sebeket. Ugyanez érvényes arra a megfigyelésre is, hogy a gomba elleni krémek (pl. Canesten) hatékonyak az ekcéma kezelésében. A nyílt sebek nyilván könnyen elfertőződnek, s akkor már tényleg jól jön egy ilyen hatású krém használata, ami ráadásul a viszketést is csökkenti. Ugyanakkor az alap probléma továbbra sem a gombásodás, az már csak egy következmény.

Megfigyeltem, hogy a stressz is nagyon erős tényező az ekcéma kialakulásában. Ha eszem pl. pár szem epret egy viszonylag telített hisztamin szint mellett, persze jönnek a tünetek, de viszonylag tolerálható. De ha ér egy erős stressz helyzet, vmi nagy bosszúság, akkor sokkal-sokkal hevesebb az ekcéma is. Olyan is előfordult, hogy viszonylag telített állapotban, hisztamin bevitele nélkül, egy erősebb dühroham már sebeket ütött a tenyeremen.

Természetesen a tüneteket enyhíteni kell, mert nagyon kellemetlen, fájdalmas ez a bőrbetegség, s bizonyára egyénileg változik, hogy kinek mi hoz megnyugvást. Nekem a legirritáltabb időszakban a körömvirág teás fürdő hoz enyhülést. Forralok vizet, egy mélytányérba teszek egy jó maréknyi körömvirágot, leforrázom, majd ha valamelyest lehűlt, a kezeimet (nekem szerencsére csak ott van) óránként 10 percre beáztatom. Mikor már a pirosság elhalványult és a viszketés alábbhagyott, akkor a finomítatlan, szűz shea vaj enyhíti a szárazságot. Fantasztikus még a viszketés enyhítésére a friss aloe vera levele is. Csak lecsípjük az élő növény levelét, kettévágjuk, s simogatjuk vele a problémás felületet. Pillanatok alatt megnyugvást biztosít. A körömvirág teát egyébként inni is érdemes, úgy is elősegítjük a gyógyulást, a gyulladást nagyon szépen lehúzza.

Amikor nagyon tele van a poharunk, a legminimálisabb hisztamin bevitel is erős tüneteket okoz, ilyenkor jó szolgálatot tesz a Calcium-Sandoz, valóban enyhíti a viszketést 1-2 órára. Én éjszakára néha elcsenem a gyermek Fenistil cseppjeit is, nagyon jó, de erősen álmosít, csakis este vegyük be. Mivel a májnak és a mellékvesének sem tesz jót, csak ritkán használjuk, ha igazán indokolt a bevétele. Inkább gondoskodjunk Daosinról, hogyha bűnözni akarunk, az csak enzim, nem mellékhatásokkal terhelt gyógyszer.

A következő táblázatban összeszedtem a különféle alapanyagokat, 4 külön kategóriába sorolva. Egyénenként persze eltérhet, hogy kinek mi a legnagyobb mumusa, de a bármikor ehető s a mindig kerülendő kategóriák nagyjából adottak.

Bármikor ehető

Nyugodt periódusban ehető, lángoló periódusban mértékkel

Mértékkel, tervezve fogyasztható, lángoló periódusban tilos

Nagyon magas hisztamintartalom, mindig kerülendő

krumpli vöröshagyma paradicsom alkohol, különösen:
édesburgonya lilahagyma paprika sör
zeller újhagyma padlizsán vörösbor
sárgarépa póréhagyma spenót pezsgő
fehérrépa karalábé fokhagyma ecet
cékla kelbimbó balzsamecet
retek áfonya eper savanyúság
cseresznye málna mustár
karfiol meggy ribizli majonéz
brokkoli őszibarack szeder Karaván sajt
kelkáposzta mangó citrom füstölt hús
fejes káposzta (nyersen, főve, párolva) görögdinnye narancs prosciutto (szárított, nyers sonka)
saláta búza grapefruit szalámi
sütőtök árpa mandarin kolbász
főzőtök hajdina sárgabarack füstölt lazac
cukkini rozs avokádó aszalt gyümölcsök
alma rizs (másnaposan) ananász szulfitok
szilva csirkehús (másnaposan) guava benzoátok
szőlő tojásfehérje dió nitritek
görögdinnye tejföl mandula Kombucha
kókusz gouda mogyoró Emóció
kígyóuborka fehér csokoládé földimogyoró
fürtös uborka növényi tejek kesudió
spárga görögszéna napraforgó
kukorica bab
rizs (frissen főzve) lencse
köles borsó
zab csicseriborsó
tönköly szója
quinoa búzacsíra
tojássárgája gomba
mozzarella disznóhús
mascarpone hal
krémsajt halkonzerv
ricotta tengeri herkentyűk
vaj felvágott
zöldfűszerek bacon
cheddar
emmentáli
tej
ketchup
bors
curry
leveskocka
ételízesítő
glutamátok
csalán
zöld tea
fekete tea
energia italok

 

, , , , , , , , , , , , ,

8 thoughts on “Makacs ekcéma? Rendszeres migrén? Lehet, hogy itt a megoldás!

  • L. Hedvig szerint:

    Úristen, milyen szerencsés vagyok, hogy “csak” a kövérségem zavar…:-) Nagyon együtt érzek a bármilyen allergiásokkal és nagyon sajnálom őket a szenvedések miatt.
    Jobbulást mindenkinek.

  • Edit szerint:

    ekcéma, dishydrozis: Két évig küzdöttem ellene. A bőrgyógyászaton ekcémára kaptam kenőcsöt, amit csak egyszer használtam. Elolvastam Dr. Hulda Clark könyvét: Meggyógyulhatsz. Ebben részletesen elemzi a doktornő, hogy mi lehet az oka a különböző betegségeknek, és mit lehet tenni ellenük. Azóta igyekszem pár alapszabályt betartani: magam sütöm a kenyeret, vagy ha veszek, zeppelem a gombák ellen. Az ennivalókat legalább 10 másodpercig forralom, ha főzhetők. Egy hetes zeppeléssel előkészítem a májtisztítást, utána megcsinálom. A májtisztítás hatására a dishydrózis először jelentősen visszaszorult, amellett, hogy az allergiás szemviszketés, orrfolyás, tüsszögés teljesen megszűnt. Azóta két újabb májtisztítást végeztem, amikor újra elő akart jönni a dishydrózis. A gombamérgeket nagyon nehéz teljesen száműzni az étrendből, ha valamilyen gabonafélét is eszem, ezért kezdődik újra a dishydrózis (apró, mély, vízhólyag szerű jelenség, ami után ekcémás bőrhámlás, pirosság, legrosszabb esetben nagy sárga foltos bőrelhalás jelentkezik)

    2010 januárjában már kb. fél éve teljesen megszabadultam a dyshidrozistól. Rendszeresen iszom májtisztító teát, időnként megcsinálom az oliva olajos, grapefruitos májtisztító kúrát, időnként beveszek máriatövismag-olajat, rendszeresen iszom 1000jófű teát. Újabban csak kb. 2 hetente zeppelek, és nem mindig zappikálom az ennivalót. A hűtőszekrénybe tettem egy Neo-tec ionizátort, ami elpusztítja az ételben a baktériumokat, gombákat.

    Ekcémára, allergiára, nagyon hatásosnak tartom az alkalmazott módszereket.

  • B. Andi szerint:

    Kedves Tamara!
    Örülök hogy írtál, a tanácsodat szeretném kérni, ill. hogy te éltél-e át hasonlót?
    Hisztamin érzékeny vagyok pollen allergiával fűszerezve (fűfélék, parlagfű, gomba, pázsitfű). A bélnyálkahártyám tropa, a bélflórám rossz.
    Múlt hét szerdám rosszul lettem, egy remek hisztaminos rohamot produkáltam (erős hasi görcs, majd hasmenés, fulladás, tüsszögés, orr dugulás, fejfájás), előtte napok óta fájt a fejem. Nyaralni voltunk a tengernél, ahol jól voltam és amikor haza jöttünk akkor kezdődött. A gond az, hogy azóta sem tudok még egy kicsit sem helyre jönni, gyakorlatilag a rizsen kívül semmit nem tudok megenni, mindentől jönnek a tünetek, ill. alaphelyzetben is fáj a fejem, bizsereg a nyelvem, dugul az orrom, viszket a torkom, a koncentráciom ramaty -” ködös az agyam”.
    Nagyon kétségbe vagyok esve, le vagyok gyengülve. Szedek antihisztamint (telfast, ill. daosint)
    Nagyon várom a válaszod:
    Üdvözlettel: Andi

  • Norbi szerint:

    érdekes cikk. nem is tudtam hogy a hisztamin nem csak a szervezetünkben termelődik, és hogy ekkora galibát tud okozni. nekem a felsorolt panaszok közűl jópár elő szokott jönni. friss nyers gyömbért szoktam enni, és zyrtec-et szedek pár naponta. érdekes, ahogy a kerülendő ételek listáját nézem itt, és más oldalakon, éppen azokat látom amiket magam is elkerülök ösztönösen, mert azoktól rosszabb a helyzet :) pár hétig most ennek tudatában fogok táplálkozni.

  • Tamara szerint:

    Kedves Andi, nagyon sajnálom, hogy ennyire későn vettem észre, hogy írtál :( Nem tudom, átvészelted-e azt az időszakot…amit észrevettem, h a stressz nagyon sokat dob a tüneteken. Nem hiába, amíg nyaraltál, jól voltál. Ha helyre tudod állítani a lelki békét, a tünetek mérséklődnek. Persze fizikai oldala is van, igen, ilyenkor ki kell bekkelni azt az időt, amig megnyugszik a szervezet, ha csak a rizst bírod, akkor csak azt szabad enni. Daosin azért nagy segítség!!
    Az egész problémánk a tropa bélflória miatt van, uh ha jobban vagy, s a rizsen túl tudsz már mást is enni, érdemes elvégezni egy méregtelenítő kúrát, vagy legalább is útifűmaghéjjal, chia maggal, zabkorpával vagy kovafölddel leradírozni a bélfalat, s utána pro+prebiotikum kúrát tartani. Amíg a belünket nem hozzuk rendbe, a tünetek újra és újra előjönnek. De mint mondtam, kiemelt fontosságú a lelki béke is!!

  • Tamara szerint:

    Szia Norbi, a gyömbérre én is most kattantam rá, mindenre jó, ráadásul reggel egy kávéval felér. Az pedig szuper, h hallgatsz az ösztöneidre :)

  • Varga Dorottya szerint:

    Kedves Tamara!
    Remelem meg olvasod a blogodat, latom mar regebbiek a bejegyzesek.
    Nyar ota szenvedek borzalmas viszketessel, lencseszeru kiutesekkel, egyre sulyosbodott az allapotom. Januarban merult fel bennem hogy hisztamin intoleranciam van (onvizsgalat es ondiagnosztizalas alapjan)
    Elotte persze vegigmentem a magyar egeszsegugy szepsegein: a tucatnyi kulonfele orvos es a kismillio forint amit gockeresesre es gyogyszerekre, kremekre koltottem felesleges penzkidobas volt. Egy termeszetgyogyaszati vizsgalaton ki is mutattak hogy a belflorammal van a bibi, ugyhogy intenziv belflora epites mellett szigoru hisztamin dietaval negy het alatt leredukaltam az ekcemam, ami mar az egesz testemen szornyen elojott. De a kiterjedt, sok ideig tarto ekcema es vakaras miatt sajnos felulfertozodtem staphilococcussal, amire antibiotikimot kaptam, ami magan a hisztamin probleman persze rontott. Csoborbol vodorbe… (bar most utolag elmondhatom hogy a hisztaminos ekcema milioszor jobb mont egy staphilococcusos fertozes. ) szoval az a kerdesem hogy mit javasolsz, hogyan tudnam megoldani hogy az antibiotikum mellett visszaepitsem a belfloram? Mert ez a kor ismet elkezdodott, valoszinu meg egy kor antibiotikumot kell beszednem, hiszem a romlo hisztamin miatt ismet kezd megtamadni a staphilococcus…ordogi kor, teljesen remenyvesztett vagyok…

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>